Bayram üstü ete yapıla zam tepki gördü

CHP Genel Lider Yardımcısı Erhan Adem, ekonomik kriz nedeniyle alım gücü dramatik biçimde düşen milyonların, peş peşe gelen artırımlarla bu bayram da kırmızı ete ulaşamayacaklarını belirterek, ”Hani bayram öncesi artırım olmayacaktı? Bu fiyat artışları, hükümetin basiretsiz tarım ve hayvancılık siyasetlerinin direkt bir sonucudur” dedi.

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Lider Yardımcısı Erhan Adem, yaptığı yazılı açıklamada, hayvancılığın sürdürülebilirliğinin kalmadığını vurguladı.

”Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü dramatik biçimde düşen milyonlar, peş peşe gelen artırımlarla bu bayram da kırmızı ete ulaşamayacaklar. Hani bayram öncesi artırım olmayacaktı? Bu fiyat artışları, hükümetin basiretsiz tarım ve hayvancılık siyasetlerinin direkt bir sonucudur’ ‘diyen Adem, şu görüşleri lisana getirdi:

”Görünen o ki kırmızı ete ulaşmak daha da zorlaşacak. Zira et fiyatları frenlenemiyor. Bayrama sayılı günler kala kırmızı ete ikinci defa artırım geldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 4 Nisan 2024 tarihli kombine ve kesimhanelerden alınan haftalık raporunda İç Anadolu Bölgesinde dana karkas etinin kilogram fiyatı 32 TL 70 kuruş, kuzu karkas etinin kilogram fiyatı ise 11 TL 40 kuruş arttı.

Buna nazaran, dana kesim fiyatı 324,04 TL’den 330,57 TL’ye, kuzu kesim fiyatı da 400,41 TL’den 401,59 TL’ye yükseldi.

TÜİK datalarına nazaran, Mart ayında fiyatı en çok artan eserlerde birinci sıralarda kuzu ve dana eti geldi. İstanbul’da kasaplarda bir kilo kıymanın fiyatı ilçeden ilçeye değişmekle birlikte ortalama 600 liraya yükseldi. Mart ayı artırım şampiyonları sıralamasında fiyatı yüzde 18,58 artan kuzu eti ikinci, fiyatı yüzde 14,65 artan dana eti üçüncü sırada geldi. Hükümet ise bu sıkıntılara tahlil üretmek yerine, et ithalatı üzere günü kurtarmaya yönelik popülist siyasetlerle durumu daha da kötüleştirdi.

Çünkü yanlışsız düzgün bir hayvancılık siyasetimiz yok. Şu anda ne yaptığımızı bilmiyoruz; bir yandan canlı hayvan bir yandan et ithal ediyoruz. Bir yandan da yerli üretici büyüsün istiyoruz. Bu bu türlü olmaz. Bu türlü giderse daha evvel de belirtmiştim, etin kilosu büyükşehirlerde 1000 liraya kadar yükselir. Zira girdi maliyetleri düşmüyor. Fiyatlar artıyor. Bu artıştan besiciye, üreticiye para kalmıyor. Üretici de bu durumda hayvanını kısma gönderiyor ve bu sefer ithal hayvan getiriliyor. O da tahlil olmuyor. Besici kazanmıyor. Vatandaş et ve süt fiyatı arttıkça yanına varamıyor. Birileri bu işten de aracılık, ithalat yoluyla vurgun vuruyor.”