Birleşik Kamu-İş Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük’ten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya İftar Ve Sahur Tepkisi: “Bıçak Kemiğe Dayandı”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, Sıhhat Bakanlığı’nın iftar ve sahur menüsüne reaksiyon göstererek “Yurttaşlar açlık hududunda yaşamak zorunda bırakılmıştır. Dört kişilik bir ailenin açlık hududu Şubat ayında 18 bin 973 liraya kadar çıkmıştır. Tıpkı ailenin yoksulluk sonu da 52 bin 375 liraya yükselmiştir. Sıhhat Bakanlığı, Ramazan ayı için en uygun fiyattan bir menü sundu. Dört kişilik bir aile 31 bin lira harcamak zorundadır. Bu şartlarda yurttaşlar bu sofrayı kuramıyor, Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’dan onlar ismine sofra kurmasını istiyoruz.” dedi.

EMEKLİ 9.5 GÜN BU MENÜYLE ORUÇ TUTABİLİR”

Birleşik Kamu-İş Genel Mali Sekreteri Kütük, emeklilerin, minimum ücretlilerin, memurun ve dar gelirlinin sofrasının neredeyse kuru soğanla kurulduğuna dikkat çekerek Sıhhat Bakanlığı’nın besin tavsiyeleri, iftar, sahur ve orta öğün maliyetini 257,75 TL’yi bulduğunu belirtti. Kütük, 4 kişilik ailenin bir günlük oruç maliyeti ise tam 1031 TL yükseldiğini minimum fiyatlı bir aile bu tavsiye ile fakat 16 gün, emekli ailesi de 9.5 gün oruç tutabildiğinin altını çizdi.

Sağlık Bakanlığı’nın listesine nazaran oruç tutan dört kişilik bir ailenin aylık masrafının da 30 bin 930 lira olduğunu bilgisini veren Kütük, şu noktalara değindi:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın imzasıyla sunulan teklifte sahur, orta öğün ve iftar menülerine yer verilmiştir.

Sahur da süt, yoğurt, peynir (75 gram 17.5 lira), yumurta (1 adet 2.25 lira), tam tahıllı ekmekler (2 dilim 2 lira), çiğ sebze-meyve üzere besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba (1 kase 10 lira), zeytinyağlı yemekler (Porsiyon 15 lira), yoğurt (180 gram 17 lira) ve salatadan (kase 15 lira) oluşan bir öğün tercih edilebilir..

İftar da orucun zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli zerzevat yemeği yahut yağsız et yemeği ve zeytinyağlı zerzevat yemeği, salata yahut söğüş, 1-2 dilim ekmek yahut küçük bir porsiyon pilav yahut makarna tüketilebilir. Ara Öğün de ise iftar ve sahur ortasında ise meyve, kuru meyve, kabuklu yemiş, süt ve yoğurt ile meyve ve sütlü tatlılar tercih edilebilir.” Kütük, her ay sistemli yaptığımız Halkın Enflasyonu araştırmasına nazaran yurttaşlarımızın için hayatın çekilmez olduğuna işaret ederek besin fiyatları Şubat’ta yüzde 9 arttığını yıllık enflasyonun da yine üç haneli oranlara çıkarak yüzde 103,8 olduğunu bildirdi.

İKİYÜZLÜ VE AÇGÖZLÜLÜK NEDENİYLE BEŞERLER BİR ÖĞÜN YEMEK YİYEMİZ DURUMDA”

Sahur, orta öğün ve iftar menüsüne baktığımız vakit 22 yıllık süreçte iktisadın her geçen gün daha berbata gittiğini hatırlatan Kütük, şu değerlendirmeyi yaptı; “Siyasal tablo ve bu ekonomik sistem nedeniyle insanlarımız sistemli beslenemiyor. Besin enflasyonu ve özelleştirme en büyük meselelerden. İkiyüzlü ve açgözlülük nedeniyle beşerler bir öğün yemek yiyemez durumdadır. Enflasyonun fiyat artışlarını mum üzere erittiği, başta fiyatlı işçiler olmak üzere, toplumun büyük kısmının artan hayat pahalılığı nedeniyle satın alma gücü büyük ölçüde yitirilmiştir. Hayat pahalılığına ve artırımlara karşı yurttaşlar ‘Bıçağın kemiğe dayandığı’ noktadır. Ne yazık ki ülkemizde emekliler günah keçisi ilan edilmiştir. Emeklinin iftar sonrasındaki öğünleri her geçen gün azalmaktadır. 10 bin lira maaş alan emeklilerimiz marketten poşetlerini doldurmadan çıkmaktadır. Ucuz et almak için sabahın erken saatlerinde sıraya girmektedir.”

OCAK-ŞUBAT BESİN FİYATLARI DAİMA ARTIYOR

Gıda fiyatlarında bu yılın birinci iki aylık periyodunda ise yüzde 15,7 oranında artış kaydettiğini altını çizen Kütük, tabirlerine şunları ekledi. Ocak-Şubat devrinde, ekmek, pirinç, un bulgur, makarna fiyatları yüzde 10,4, et/balık fiyatları yüzde 16,6, süt, süt eserleri yüzde 10,2, yağ fiyatları yüzde 10,1, meyve fiyatları yüzde 20,6, zerzevat fiyatları yüzde 33,6, bakliyat fiyatları yüzde 15,2, başka eserlerin fiyatları yüzde 7,3 arttı.” Kütük, dünya genelinde gerileyen besin fiyatlarının Türkiye’de ise 45 aydır orta vermeden arttığı tenkidinde bulunarak kelamlarını şöyle tamamladı. Bu yıl Şubat’ta geçen yılın birebir ayına nazaran ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 63,3, et-balık fiyatlarında 110,2, süt ve süt eserleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 57 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine nazaran yağ fiyatları yüzde 95,4 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 133, zerzevat fiyatları ise yüzde 229 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 75,3, öteki besin fiyatları ise yüzde 83,2 oranında zamlandı. Şubat 2024 sonu itibariyle son 12 aylık ortalama besin fiyatları ise bir evvelki 12 aylık ortalama fiyatlara nazaran ise yüzde 99,8 oranında arttı.”